Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Projekt architektonicznego panelu terakotowego - wąskie i trójkątne trójkąty dwóch dróg miejskich pod kątem 70 określają miejsce projektu.

Projekt panelu architektonicznego z terakoty - wprowadzenie w Szanghaju Vanke Community Center:

Materiał fasadowy: panel z terakoty architektonicznej

Projekt: Shanghai Vanke Community Center

Lokalizacja: Luobei Rd, Baoshanqu, Szanghaj, Chiny

Architekt: HHD

Główny projektant: Xiao Cheng

Właściciel: Shanghai Vanke

Producent: LOPO Terracotta

Powierzchnia budynku: 4277.0 m2

Rok projektu: 2018

Fotograf: Zhang Chao

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Shanghai Vanke Community Center znajduje się w dzielnicy Baoshan w Szanghaju. Wąskie i trójkątne trójkąty dwóch dróg miejskich pod kątem 70 określają miejsce projektu. Funkcje obejmują miejskie sale wystawowe i obiekty społeczności lokalnej. Na poziomie miasta zastanawiamy się, jak sprawić, by budynek był w pełni skuteczny: 1. Dopasuj stronę. 2. Stwórz wejście społeczności i ważny interfejs obrazu miejskiego. 3, kieruj przepływem ludzi. 4, twórz więcej organizacji funkcjonalnych i sekwencji przestrzennych.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Projekt zawiera dwie główne osie, kierunek północ-południe tworzy sekwencję w społeczności, a kierunek wschód-zachód tworzy główną przestrzeń wewnętrzną.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Foyer łączy wejście całej społeczności i dzieli przestrzeń na dwie części. W zachodniej części znajduje się większość funkcji usług komunalnych i hala wystawiennicza miasta, natomiast strona wschodnia to biuro zarządzania i centrum aktywności osób starszych.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Jednocześnie, w przedniej części wejścia, kompletna sekwencja przestrzenna jest tworzona przez instalację krajobrazową zaprojektowaną integralnie z baldachimem i korytarzem pogodowym w tylnej części. Funkcja od strony zachodniej jest rozmieszczona wokół dziedzińca, wprowadzając naturalne światło i krajobraz oraz w połączeniu z szarą przestrzenią w rogu, aby zapewnić zdrowe i komfortowe środowisko. Wspólna stołówka jest rozmieszczona w stosunkowo niezależnym obszarze po wschodniej stronie pierwszego piętra, co jest wygodne w użyciu w tym samym czasie.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Projekt foyer wprowadza świetlik, tworząc efekt zegara. Konstrukcja spadzistego dachu określa kierunek przestrzeni w górę, wzmacniając naturalne poczucie nieba i sens ceremonii. Na zewnątrz znajduje się korytarz po obu stronach budynku, otwór uformowany przez dach i korytarz, skierowany w niebo, tworzący logicznie podobne, ale odmienne doznanie przestrzenne z przestrzenią wewnętrzną.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Składane okna na fasadzie budynku tworzą niepowtarzalny rytm, tworząc jednocześnie ciekawe efekty światła i cienia we wnętrzu.

Ponieważ budynek znajduje się w ważnym węźle w przestrzeni miejskiej, zapewniamy szereg otwartych przestrzeni w projekcie, aby ludzie mogli odpocząć, zatrzymać się i spędzić czas. Znajdujemy się w rogu miasta, otworzyliśmy dolną przestrzeń, projektując baseny i miejsca imprez, aby zwiększyć żywotność i udział całego obiektu. Szara przestrzeń przy głównym wejściu jest bardziej reprezentatywna dla poczucia rytuału społeczności. Na wschodnim krańcu zaprojektowaliśmy mały dziedziniec, który okalał niebo przez ścianę, by spotkać ogród.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center

Główna fasada budynku to połączenie koloru pomarańczowego płytki ceramiczne i trójkątne żaluzje z terakoty. Jednocześnie składane okno jest używane w pozycji otwarcia okna, aby utworzyć mocną, ogólną i czystą przestrzeń na fasadzie iw świetliku. Ma silne poczucie rytmu. Jasne kolory będą również istotnym elementem społeczności. Trzypiętrowa szkoła społeczna wykorzystuje pełną szklaną fasadę, która nie tylko wnosi dużo światła słonecznego do wnętrza, ale także służy jako specjalny element całej przestrzeni, w przeciwieństwie do pomarańczy Architektoniczny panel terakoty.

Mamy nadzieję, że w takim typowym budynku użyteczności publicznej opartym na społeczności stworzymy organiczny związek między miastami, społecznościami i ludźmi dzięki jasnej i zwięzłej logice projektu, która uczyni go charakterystyczną miejską przestrzenią publiczną.

Projekt panelu architektonicznego terakoty - Shanghai Vanke Community Center